Cum se Curăță și se Dezinfectează Corect un Aparat de Aer Conditionat?

După cum bine știți, aparatele de aer condiționat cu tehnologia Inverter nu este folosit doar pentru încălzirea/răcorirea încăperii, dar și pentru purificarea aerului din ea. 

Din acest motiv, sistemul de purificare trebuie curățat, pentru a lucra la capacitate maximă. Voi împărți acest articol în 2 părți. 

Prima parte va fi despre motivele pentru care aparatul de aer condiționat are nevoie de curățire și dezinfectare, iar cea dea doua parte va fi despre modalitatea de curățare a sistemului de purificare a aerului. 

Pentru curățarea aparatului, aveți nevoie de unele spray-uri speciale, și de niște soluții ce pot fi preparate foarte ușor.

Motivele Pentru Care Aparatul De Aer Conditionat trebuie curatat :

Calitatea aerului respirat: sistemul de climatizare dezvoltă în interiorul său un microclimat umed(favorabil pentru dezvoltarea diferitor bacterii).Algele, care apar în sistemul de evacuare a condensului, praful, care se depune pe filtrele aparatelor, generează mirosuri neplăcute la pornirea aerului condiționat.

Economie: filtrele și radiatoarele aerului condiționat trebuie să fie mereu curate, deoarece în momentul în care acestea sunt murdare, eficiența scade cu 20%, consumul de energie fiind același.

Turbina: are rolul de a conduce aerul cald pe vaporizator, unde se răcește. Odată răcit, aerul este eliberat înapoi în încăpere prin aceeași turbină. La fel ca la vaporizator, cu timpul apar diferite bacterii ce pot fi inhalate.

Economie: filtrele și radiatoarele aerului condiționat trebuie să fie mereu curate, deoarece în momentul în care acestea sunt murdare, eficiența scade cu 20%, consumul de energie fiind același.

Filtrul de aer: oricât de performant ar fi filtrul cu care este dotat aparatul de aer condiționat, dacă acesta nu este curățat corect, cu atenție, el își pierde din eficiență. Aceste filtre trebuie verificate des, și curățate la primele semne de existență a prafului. Intervalul de curățire a acestor filtre poate varia de la o lună la câteva zile, în concordanță cu locul unde este amplasat.

Vaporizatorul: componenta a echipamentului frigorific, in care se evapora freonul, racind aerul din incapere. Cu timpul, pe tuburi si intre acestea, apar diferite impuritati,depuneri de praf,bacterii , ce pot fi inhalate prin aer, fiind periculoase pentru sanatatea dvs.

Condensatorul: este locul unde freonul trece din stare de vapori în stare lichidă. 

Datorită funcționării în continuu, pe condensator se strâng cantități mari de praf,impurități și murdărie, ce reduce puterea de răcire a aparatul de aer condiționat.

Tăvița de condens: este locul de stocare și eliminare a apei, ceea ce duce la formarea depunerilor de natură organică, de culoare verde, specifică apei.

Vaporizatorul: componentă a echipamentului frigorific, în care se evaporă freonul, răcind aerul din încăpere. Cu timpul, pe tuburi și între acestea, apar diferite impurități, depuneri de praf, bacterii, ce pot fi inhalate prin aer, fiind periculoase pentru sănătatea dvs.

 

Cum Se Curata Corect Un Aparat De Aer Conditionat?

După cum am spus mai sus, curățarea acestor aparate de praf și impurități este foarte importantă pentru a evita riscul de îmbolnăvire. 

Cel mai des, acest sistem trebuie curățat în sezonul cald. 

Nu e suficient să-i speli doar filtrele, ci va trebui să cureți toată unitatea interioară.De asemenea ai grijă să înlaturi și praful depus pe mobilă. 

Aerul care circulă în încapere ridică praful care pătrunde în căile tale respiratorii. 

Un aer viciat, plin de praf și bacterii care proliferează în mediu umed pot produce diverse afecțiuni: oftalmologice, respiratorii și chiar afecțiuni ale plămânilor. 

După cum am spus mai sus, curățarea acestor aparate de praf și impurități este foarte importantă pentru a evita riscul de îmbolnăvire. Cel mai des, acest sistem trebuie curățat în sezonul cald. 

Nu e suficient să-i speli doar filtrele, ci va trebui să cureți toată unitatea interioară.

De asemenea ai grijă să înlaturi și praful depus pe mobilă. 

Aerul care circulă în încapere ridică praful care pătrunde în căile tale respiratorii. 

Un aer viciat, plin de praf și bacterii care proliferează în mediu umed pot produce diverse afecțiuni: oftalmologice, respiratorii și chiar afecțiuni ale plămânilor. 

Poți căpăta rinite, alergii, pneumonii etc. În continuarea vă vom spune cum se curăță corect un aparat de aer condiționat.

Scoate aparatul din priză

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să scoți aparatul de aer condiționat din priză. 

Acest lucru este valabil în cazul tuturor aparatelor care funcționează cu curent electric. Altfel te poți curenta sau riști ca aparatul să se defecteze.

Curață unitatea interioară

Aparatele de aer condiționat sunt alcătuite din două părți: unitatea interioară, care este montată pe unul dintre pereții locuinței tale și unitatea exterioară, cea care se află montată pe peretele exterior al blocului sau al casei. 

Din cauza condensului care se formează, pe unitatea interioară se depun o mulțime de bacterii și ciuperci sau mucegai care pun in pericol sanatatea ta și a familiei. 

Unitatea se curață cu o cârpă umedă, înmuiată într-o soluție formată din apă, oțet sau bicarbonat de sodiu. Poți folosi și o soluție din apă și spirt. 

Îndepartează cu grijă stratul de praf și incearcă să nu-l împrăștii în aer. Mai poți utiliza servețele umede dezinfectante. 

 

Spală Masca Aparatului

De obicei, masca unitații interioare a aparatului de aer condiționat este detașabilă. 

Este bine ca să scoți această componentă atunci când te ocupi de curățarea aparatului. Așa o vei șterge mai ușor de praf. Folosește o cârpă umedă, spal-o cu apă și detergent, iar apoi dezinfecteaz-o cu spirt. 

Mai poți apela și la peria îngustă a aspiratorului pentru a curăța și în interiorul carcasei. 

Nu pune masca la locul ei, până nu te asiguri că e foarte bine uscată.

Filtrele de aer sunt confecționate de obicei din plastic și pot fi curățate sau înlocuite cu ușurință. 

Pentru a scoate filtrul, trebuie să rabatezi masca frontală a unității interioare până când aceasta se blochează. Apoi, desprinde filtrul de aer și trage-l în jos. 

Acesta se poate curăța folosind o soluție din apă și oțet. Se mai poate curăța la duș. S

e pulverizează cu un spray de curațire special și apoi se clătește sub jetul de la duș. Se șterge cu o cârpă uscată. 

După spălare și uscare, introdu partea superioară a filtrului în aparatul de aer condiționat până când este complet fixat și închide masca frontală. 

Atunci când filtrul este acoperit cu praf și alte impurități, aparatul de aer condiționat nu mai funcționează la capacitatea sa maximă, că să nu mai vorbim de pericolele pentru sănătate.

Verifică direcția jetului de aer

Aparatul condiționat nu trebuie pus într-un loc direcționat către canapea sau birou. 

Astfel jetul de aer rece va fi distribuit spre față, cap, ceafă, gât, spate.

 În acest fel, aceste zone ale corpului vor fi expuse și te poți îmbolnăvi. Dacă nu ai cum să-l pui altfel, căt timp funcționează, ieși din cameră.

Schimba freonul

 

Dacă aerul condiționat nu mai funcționează la capacitatea sa maximă este foarte posibil să nu mai aibă freon. 

Pentru schimbarea acestuia, trebuie să apelezi la firme specializate. Și pentru o curățire profesională ar fi bine să apelezi la ei. 

Aceste firme folosesc substanțe speciale care sunt pulverizate în interiorul unităților sau în radiatoare pentru o curățare mult mai eficientă. 

Ar fi bine ca măcar o dată la 2 ani să faci acest lucru.

 

Sper că v-am convins cât de importantă este igiena și dezinfectarea aparatelor de aer condiționat. 

Aveți grijă de sănătatea Dvs. Pentru a putea face acest lucru, trebuie să verificați, când aveți un pic de timp liber, dacă aparatul dvs. este curat, dacă nu, nu ezitați să îl curațiți imediat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *