Rasnita de cafea, îi știi tu oare secretele?

O știm, o cunoaștem, o și folosim. Este o ustensilă de nelipsit din bucătărie, cu ajutorul căreia măcinăm boabele de cafea, iar avantajul este reprezentat de faptul că aroma și savoarea boabelor este mult mai intensă. 

Dar oare cunoaștem noi care este cea mai bună rășniță de cafea? Avem idee cum să o alegem, care să fie câștigătoarea de la final? 

Ne dorim să ne schimbăm tiparul, mereu cumpărând cafea gata ambalată, care își pierde cu trecerea timpului aroma, iar râțnița de cafea, fie că este una manuală sau o râșniță profesională, ne poate oferi plusul de care avem nevoie-aroma mai intensă, mai îmbietoare. 

Iar eu, cum sunt o împătimită după cafea, lichidul meu salvator, care mă energizează încă de la primele ore, unde mai adaug că sunt și pretențioasă asupra gustului, vreau să simt savoarea, să știu sigur că eu consum ceva ce îmi va oferi plăcere cu adevărat, am ales să vă împărtășesc secretul fericirii.

Descoperă prima dată ce ai nevoie

Să fim serioși, tehnologia a evoluat surprinzător de repede. Putem alege între o râșniță manuală sau între una profesională, cu diferite cerințe împlinite și adăugate la asamblare. 

Poți să găsești o râșniță de cafea simplă, care este rapidă și dacă preferi diminețile mai leneșe, în care vrei să te trezești și îți dorești doar o cafea măcinată imediat, dar îți poți achiziționa și o râșniță mai sofisticată, ce poate măcina cât ai pocni din degete mai multe tipuri de cafea, Arabica, Robusta sau alte combinații aromate.

Alege gradul de măcinare așa cum îți place

Eu una am fost crescută cu ibricul de cafea până să achiziționez un espressor. Acea cafea măcinată ceva mai mare, care rămânea mereu la fund după ce lăsam cafeaua să se răcească. 

Dacă preferi ibricul, poți să îți iei o râșniță ce macină cafeaua numai bine pentru asta, de dragul vremurilor și a copilăriei. 

Acum, cu un espressor inteligent, poți să achiziționezi o râșniță ce îți reduce boabele până la pudra perfectă ce va oferi un plus de intensitate espresso-ului care va fi preparat. Destul de variat, nu? Pentru toți și toate.

Inteligența așa cum nu era

Tot pomenim de cafea, cafea, cafea. Dar ce ar fi mai bine decât să ai la îndemână o râșniță ce poate măcina și diverse tipuri de nuci? Sau chiar semințe, dacă vrei să îți prepari o pâine bogată în casă, naturală și aromată. 

Îmi place să gătesc și îmi place să am la îndemână totul. Nuci caju măcinate pentru un bol cu cereale sau semințe pentru un smoothie? No problems, te revolvă râșnița.

Boabele și complexitatea

Pe deasupra, poți măcina simultan și mai multe diversifități de cafea. Simplu ar fi măcinarea unui singur tip de boabe, indiferent că sunt ele Arabica sau Robusta, iar complexul se rezumă la măcinarea mai multor game, pentru realizarea unui amestec aromat.

Găsesțe cea mai bună râșniță de cafea

Iar acum, că am încheiat cu descrierile, trecem la enumerarea și prezentarea celor mai bune râșnițe, care pot fi cumpărate de oricine, chiar și de cei cu buget redus, dar și de cei ceva mai pretențioși. Complexitatea nu strică.

 

Râșniță de cafea Heinner HCG-150SS

Știți că mai sus vorbeam de o râșniță de cafea mai universală, care poate măcina și nuci, condimente sau semințe? Și cum are loc totul? 

La doar o apăsare de buton e răspunsul, dar știu sigur că și voi aveați habar de el. 

Cuțitul este din inox, făcând măcinarea mult mai eficientă, iar gramajul poate ajunge până la 50 de grame, aici includem boabele de cafea ca primă materie. 

Puterea este de 150 W, cu o carcasă confecționată din inox, pentru a evita supraîncălzirea și încingerea, fiind și silențioasă în același timp. Iar design-ul este unul modern, simplu și plăcut.

Râșniță de cafea Bosch MKM6003

Nici Bosch nu ne trădează așteptările. Aparatul prezintă o serie de cuțite din inox ce asigură o măcinare fină și perfectă a boabelor de cafea sau diverselor nuci/condimente, chiar și zahărul poate fi făcut pudră! 

Pe lângă cuțite, are încorporat și capacul fix, care oferă siguranță în timpul măcinării, având chiar și un buton de siguranță, ușor de reperat.

 Capacitatea este de 75 g, cu o putere de 180 W, fiind ușor de curățat și depozitat, perfectă și pentru locurile ceva mai strâmte. 

Râșniță de cafea De`Longhi KG89

Intrând la capitolul de râșnițe profesionale, De`Longhi ne întâmpină frumos și politicos. 

Capacitatea pentru măcinare este de 120 g, cu o putere de 110W, având implementată trei sisteme: cel de siguranță, pentru anti-alunecare și pentru setarea gradului de măcinare, de la mare la cât mai fin. 

Carcasa și lamele sunt confecționate din inox, având 2 plăcuțe ce macină cafeaua, evitând supraîncălzirea și arderea. Iar râșnița de cafea se oprește imediat atunci când este îndepărtat rezervorul unde se depozitează boabele. 

Espressor automat Philips cu râșniță

Și cum trecem de la simpla râșniță la ceva mult mai universal, din categoria espressoarelor ce le au încorporate, cei de la Philips sunt triumfători. 

Spre deosebire de cuțitele sau bavurile ce erau de inox până acum, espressorul schimbă materialul și ofera 100% bavuri ceramice, ce păstrează notele plăcute timp mai îndelungat, iar aderea boabelor este imposibilă. 

Cafetieră Russel Hobbs cu râșniță încorporată

Abordând și ultimul capitol într-un final, și anume, filtrul de cafea cu râșniță încorporată. 

Acum tot ce va trebui să faceți este să adăugați boabele în râșniță, setați gradul măcinării, cantitatea și urmează să apăsați un buton ce va da start tuturor setărilor. 

Iar pe lângă asta, totul este mai silenșios, cu o râșniță care, atenție, este digitală, display-ul fiind de tip LCD. 

Poate prepara până la 12 cești de cafea, recipientul fiind din sticlă, iar carcasa din inox și plastic. Puterea este de 1025W, la care adăugăm greutatea de 3kg, cât a unui bebeluș. Iar cafetiera poate fi și ea bebelușa noastră. 

Concluzia

În viață trebuie să încercăm să ne simplificăm mai mult acțtiunile, decât să le complicăm. 

O râșniță, indiferent de tipul ei, fie că este una manuală sau una profesională, cu bavuri ceramice sau din inox, poate fi folosită și pentru măcinarea diverselor ingrediente, zahăr, nuci, alune, semințe, fie că sunt de mac sau susan sau de in. 

E ca și cum ai împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Și întotdeauna cei ce nu se vor complica vor fi mai fericiși. Așa vine ea, la lucrurile mai simple. Haideți să avem parte de o ceașcă de fericire.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *